Hrošíci :)

Hrošíci :)

pátek 2. května 2014

Kačina

Už je to sice nějaký ten pátek, ale musím se s Vámi podělit o zážitky z našich výletů :-) Velikonoce jsme s manželm strávili na naší chaloupce, kterou máme ve Středočeském kraji kousek u Čáslavi. Je tam plno nádherných koutů a míst, která postupně objíždíme a poctivě sbíráme magnetky, které zdobí naši lednici :-)

Prvním příspěvkem bude naprosto úžasný zámek Kačina ...


U první fotky musím jen na okraj upozornit, že není moje ale vypůjčila jsem si jí z internetu, konrétně z webovek http://zlataky.cz/zlata-mince-2000-kc-zamek-kacina-empir-2004-proof-p-1825.html. Takhle kompletní pohled prostě foťákem nesvedu :-) Zbytek uváděných fotek je už z mé vlastní dílny :-) Jinak historické postřehy jsem si dovolila vypůjčit z oficiálních stránek zámku http://www.kacina.cz/.

To bylo jen tak na okraj a teď už se se mnou pojďte vydat na malý výlet :-)

Zámek Kačina patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v Čechách. Jako svoje letní reprezentační sídlo si ho nechal postavit Jan Rudolf Chotek v letech 1806-1824, tehdejší president gubernia a nejvyšší purkrabí Království českého. Chotkové přišli na Kutnohorsko již v roce 1764, kdy Jan Karel Chotek koupil Novodvorské panství. Chotkové patřili mezi nejvýznamnější české rody a spravovali statky Bělošice, Nové Dvory (Kutnohorsko) a Veltrusy. Janu Rudolfovi však barokní novodvorský zámek příliš nevyhovoval a nechal si postavit Kačinu, která splňovala jeho nejpřísnější nároky na reprezentaci muže jeho postavení. Autorem architektonického návrhu byl drážďansý architekt Ch, F. Schuricht, ale samotnou stavbu realizovat pražský stevební rada J. F. Joendel a v posledních letech arcibiskupský olomoucký stavební rada A. Arche. Ke stavbě zámku byla zvolena jediná vyvýšenina v širokém okolí, zvaná v Kačinách, vyhovující požadavku klasicistní estetiky stavět význačné budoby tak, aby vynikaly nad svým okolím.



Průběh stavby však nepříznivě ovlivnil rakouský státní bankrot 1811, po němž byla stavba přerušena. I přesto byl zámek Kačina stavebně dokončen natolik, že se do něj mohl r. 1823 Chotek nastěhovat. Nedostavěn zůstal pavilon divadla s kaplí, jehož dostavby se majitel nedožil. Divadlo nechal dostavět Chotkův vnuk, Jindřich. Zámecká kaple zůstala nedostavěna dodnes. Rod Chotků žil na Kačině až do r. 1911, kdy zdejší větev rodu vymřela, a panství zdědil synovec posledního Chotka Quido Thun Hohenstein. Ten se ovšem díky svému nákladnému životnímu stylu značně zadlužil, a proto počátkem 30. let zámek Kačina opoučtí. Během 2. světové války okupovali Kačinu příslušníci Hitlerovy mládeže a v posledním roce války nacistické jednotky SS. 

Roku 1950 byl objekt dán k dispozici Zemědělskému muzeu jako muzejní a výstavní prostor. Po roce 1995 byly původní zemědělské a potravinářské expozice rozšířeny o prezentaci života různých společenských vrstev 19. století na venkově, postupně byla zpřístupněna i Chotkovská knihovna, divadlo a tzv. Chotkovská expozice přibližující dějiny rodu Chotků, zejména život generací svázaných s Kačinou. V roce 2001 se zámek Kačina na základě nařízení vlády stal národní kulturní památkou.


Zámek obklopuje i krásný anglický park, který bohužel během naší návštěvy ještě nebyl moc rozkvetlý, ale i tak byla procházka moc a moc příjemná :-)




Tak co říkáte? Jako z pohádky že? Po prohlídce jsme dostali hlad, ale naštěstí byla hned přes silnici byla moc příjemná hospůdka Na Huse http://www.hostinecnahuse.cz/index.php. Pokud se tam vypravíte tak vřele doporučuju :-) prostředí příjemné, kuchyně výtečná, obsluha milá, ale hlavně .... mají tam svojí vlastní malou oboru, nebo bych spíš řekla "mini zoo" a to bych nebyla já abych se tam nešla podívat protože tam měli moje kamarádky :-)





Skvěle jsem si s holkama pokecala :-)

Tak to by byla Kačina :-) a co bude příště? Nechte se překvapit prozradím jen tolik, že se ještě zdržíme ve Středočeském kraji :-)




1 komentář:

  1. Na Kačině je to fakt super. A hlavně nedaleko odtamtud je fakt skvělá restaurace Na Kačabce. Nebo říkám kousek, ale je to třeba dvacet kilometrů. Nicméně pokud by se tam chtěl někdo vydat, tak doporučuji rezervaci, protože mívají přes obědy i večeře docela plno. No, a pak samozřejmě doporučuji svatou Barboru v Kutné Hoře. Jen si dejte větší okruh. Knižní databáze tamějších prelátů fakt stojí za to. :)

    OdpovědětVymazat