Hrošíci :)

Hrošíci :)

čtvrtek 7. srpna 2014

Hroší dovolená 2014 ... část pátá



PÁTEK 25.7. 2014



Pátek jsme vyhlásili odpočinkovým dnem, který jsme strávili lenošením, regenerací a cestou do Čáslavi na zmrzlinu.

Tento příspěvek proto zasvětím představení města Čáslavi. Naše chaloupka se nachází 13 km od tohoto města a proto je pro nás takovým výchozím bodem všeho. Přes Čáslav jezdíme na většinu výletů, je to také centrum pro nákup nezbytností pro přežití, místo pro příjemnou procházku a hlavně centrum nejlepší zmrzliny a zákusků široko daleko.


Takže pojďte se mnou na takovou malou procházku ...

Královské město Čáslav vzniklo kolem poloviny 13. století za vlády Přemysla Otakara II. při jedné z hlavních zemských obchodních stezek spojujících Čechy s Moravou. Dodnes je patrný gotický vnitřní půdorys.

Velkému centrálnímu náměstí dominuje pravoúhlá uliční síť a radnice z 18. století. Radnice se chlubí i bohatými kulturními dějinami. Sloužila jako dočasná schránka korunovačních klenotů (r. 1791) i jako místo veřejných koncertů. V tzv. Žižkovské síni je pietně uložena kalva Jana Žižky z Trocnova.


Náměstí obklopují bývalé měšťanské domy, na kterých zanechalo stopu renesanční, barokní, klasicistní stavitelství i secese. Uprostřed náměstí se také nachází barokní kašna od J.V. Myslbeka.



Barokní mariánský sloup byl postavený v roce 1745 na místě, kde původně stávala socha Panny Marie.


Pomník Jana Žižky z Trocnova je také dílem J.V. Myslbeka.


V těsné blízkosti náměstí je typická dominanta města - kostel sv. Petra a Pavla, který stojí na Kostelním náměstí.


V jeho severozápadní části, dnešní sakristii, se dochoval románský kostel sv. Michala zřejmě ze začátku 12. století. Nejstarší část kostela spadá do konce 13. století, klenba je síťová, zařízení převážně pseudogotické. Průčelí kostela zdobí zasazené mramorové, renesanční náhrobky.




V roce 1421 se zde konal zemský sněm zvaný čáslavský a v roce 1910 zde byly při regotizaci kostela, kterou prováděl známý architekt Kamil Hilbert, nalezeny v zazděném výklenku v podvěžní mariánské kapli ostatky Jana Žižky z Trocnova.








U kostela stojí památník Matouše Ulického, popraveného čáslavského kaplana podobojí, který se účastnil povstání roku 1627. Postaven byl roku 1924 podle návrhu inženýra architekta Bohumíra Kozáka.



Z Kostelního náměstí se tzv. Žižkovskou branou dostaneme k Podměstskému rybníku odkud je nejkrásnější pohled na město obehnané hradbami.




Čáslavské opevnění se řadí mezi nejstarší a nejzachovalejší u nás a činí z města architektonickou pozoruhodnost. Je zajímavé zejména typologií hradebních věží, bašt a bran. Významné úseky hlavní a parkánové hradby se dochovaly na většině městského obvodu, někdy jsou ale ukryty v přilehlé zástavbě a zahradách. Nejlépe lze fortifikační systém pozorovat nad hladinou Podměstského rybníka.






Jednou z dominant města je dochovaná válcová věž někdejší Brodské či Jeníkovské brány, zvaná Otakarka. Do města se vstupovalo čtyřmi městskými branami a jako jediná se dochovala právě obranná věž Otakarka dokončená na začátku 14. století.


V letech 1864 - 1869 bylo panorama města obohaceno o pseudogotický evangelický kostel, dílo architekta Františka Schomoranze st., který stojí na místě bývalého minoritského kláštera, zaniklého za husitských válek.


Čáslav se stala rodištěm nebo působištěm celé rady významných osobností jako byl průkopník české muzeologie a archeologie Kliment Čermák, slavný pianista a skladatel Jan Ladislav Dusík, spisovatel Jiří Mahen nebo Rudolf Těsnohlídek. Dalším rodákem je i režisér Miloš Forman, scénograf a divadelní výtvarník Josef Svoboda nebo zakladatel české floristiky Ferdinand Maxmilián Opitz.

Na evangelickém učitelském ústavu působil Jan Karafiát, který zde psal svou knihu Broučci.



No a kde jinde zakončit procházku než v cukrárně ... Tahle cukrárna je přímo neskutečná. Z nabízených zákusků si takřka nelze nevybrat, zmrzlinu mají nadpozemskou a hlavně nešidí kopečky :) Nabídku zmrzliny navíc pravidelně obměňují, takže se zde najdou i příchutě jako špička, marcipán, sezamová, skořicová a chlebová (název zní divoce, ale je výborná). Jako specialitku mají také zmrzlinu z ovocné tříště takže jahodová, malinová nebo melounová jsou s kousky daného ovoce a bez jakékoli další pachutě.


Žádné komentáře:

Okomentovat